Rotterdam
Sinds 28 december 2006 is stadshartrotterdam.nl live \
De Vreemdeling tentoonstelling Baylemonument en beeldenroute. Beeldverslag


Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam is een beeldenroute georganiseerd met als titel "De vreemdeling". 

De aanleiding voor het thema is het feit, dat 300 jaar geleden Pierre Bayle (1647-1706), de filosoof van Rotterdam, hier overleed. Als belangrijkste representant van de vroege Verlichting en pleitbezorger voor religieuze tolerantie fungeert hij als een baken in deze woelige en verwarrende tijden. De beeldenroute is een opmaat voor een monument dat door de Rotterdamse kunstenaar Paul Cox in 2008 zal worden gerealiseerd.

Wat hebben Pierre Bayle, Rotterdam en de vreemdeling met elkaar gemeen? Daarnaar gaat het Centrum Beeldende Kunst op zoek door middel van kunstwerken van Rotterdamse kunstenaars in het publieke domein van Rotterdam,  de stad waar de scheidslijnen huidna getrokken zijn. Enerzijds kosmopolitisch en gastvrij, de stad waar de scheidslijnen huidna getrokken zijn anderzijds de stad waar het debat over tolerantie op het scherpst van de snede wordt gevoerd...


Met bovenstaande inleiding start de gids voor de beeldenroute die u van 15 juli tot 9 september 2007 door de stad kon volgen. Hieronder ziet u een beeldverslag. 

De vreemdeling kent ook een historische route over Pierre Bayle langs Rotterdamse historische plekjes. Deze kunt u met het kaartje altijd wandelen.

Meer informatie over Pierre Bayle in zijn tijdgenoten in Rotterdam vindt u op www.erasmushuisrotterdam.nl.


beeldenroute De Vreemdeling 15 juli - 9 september 2007. Bayle

De bijdrage van Stichting Ubehave ziet u onder nr 12 Deze grote muurschildering zal gedurende twee jaren blijven hangen aan de Aert van Nesstraat.

audio-impressie van De Vreemdeling (Wereldomroep, John Kerster 5`47"). 

Beknopte algemene informatie over Pierre Bayle. Klik hier. MEER

vreemdeling nr 9 Silvia B. Leroy  rechts en links in de formica vitrine zijn alterego WdWithstraat 87b Bayle (CBK Rotterdam 2007). foto Silvia B.

De installatie behelsde de bouw van vloer en achterwand van Punga Punga Formica waardoor de etalage een vitrine werd. Een zeer duistere vitrine in twee delen, Leroy stond in het rechterdeel en in het linker zat heel klein op de vloer tegen de achterwand zijn alter ego. 

MEER

De vreemdeling 11 Dirk van Lieshout Mobiele studio Leuvehaven (CBK Rotterdam 2007)  foto Frank Biesta

teksten in de cockpit: Rotterdam, selling Bayle and buying Fortuyn; hello my name is Pierre, I`m philosopher; after 300 years they`re suddenly interested in me; day journal. MEER

De Vreemdeling 12 Stichting Ubehave Pierre Bayle (CBK Rotterdam 2007)  foto Frank Biesta

U vindt het schilderstuk  in de Aert van Nesstraat MEER

Hier vindt u enige algemene informatie over Pierre Bayle. Specifieke informatie treft u aan bij  het beeldverslag en het verslag van de historische route.

MEER