Rotterdam
Sinds 28 december 2006 is stadshartrotterdam.nl live \
500 jaar Erasmus Lof der zotheid 1511 - 2011
Erasmus Lof der Zotheid 1511 De aanblik van de Zotheid maakt mensen aan het lachen
geluidsfragment

Lof der zotheid van Erasmus is een van de grootste bestsellers in de Europese literatuur. Erasmus schreef het tractaatje voor zijn Engelse vriend Thomas Morus in 1509. In 2011 is het precies 500 jaar geleden dat het voor het eerst werd uitgegeven; eerst in Parijs en in augustus van dat jaar nog een keer in Basel.                                        Massys Erasmuspenning 1519         Uiting van afkeer van Erasmus na 1550

In Lof der Zotheid krijgen alle "hoogwaardigheidsbekleders" op satirische wijze een spiegel voorgehouden, geheel in de geest van die tijd. Later, in de tweede helft van de zestiende eeuw verhardden de geloofsstandpunten en was er geen plaats meer voor een kritische noot met een knipoog. Zo belandde dit meesterwerkje twintig jaar na de dood van Erasmus uiteindelijk toch op de index van verboden boeken van de katholieke kerk. Erasmus werd postuum alsnog verketterd.

                                   Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam Erasmus Tegen de barbarij 2011
geluidsfragment

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam stelt een intieme en ook voor jeugdigen boeiende 'tuin van Erasmus' open: "Tegen de barbarij" waarin je de nieuwe geestes"bloempjes" van Erasmus over het onderwijs kunt plukken. De titel van de tentoonstelling verwijst naar een belangrijk werk van Erasmus getiteld "Antibarbari". In een levendige dialoog trekt hij hierin ten strijde trekt tegen de deplorabele staat van het onderwijs in de middeleeuwen. Die barbaren zijn voor Erasmus de geestelijken die onwetendheid propageren. Dom volk is nu eenmaal gemakkelijker tot geloof te brengen dan mensen die zelf onderzoek doen vooral in de antieke bronnen - een 16e eeuws humanistisch ideaal. Onderwijs diende er toe om mensen beschaving bij te brengen door klassiek taalonderricht: Taal en nog eens taal! Daarvan word je verdraagzaam en onafhankelijk; en je werpt de last van het middeleeuwse verleden van je af. Erg toegankelijk en anno 2011 ook actueel!

        2011 Nationaal Onderwijsmuseum Tegen de barbarij. Tuin van Erasmus

Rondom het Onderwijsmuseum is ook een Erasmus wandelroute gemaakt.

Let op: het onderwijsmuseum wordt door de bezuinigingen met sluiting bedreigd. Rotterdam zonder Nationaal Onderwijsmuseum  is niet verstandig. Steun daarom het onderwijsmuseum en teken de petitie tegen deze dreiging!

  De overheid bezuinigt het Nationaal Onderwijsmuseum weg                                        Nationaal Onderwijsmuseum dicht? Teken de petitie!
geluidsfragment

De geluidsfragmenten uit Lof der Zotheid op deze pagina zijn afkomstig uit: "Johanna ter Steege leest Lof der Zotheid van Desiderius Erasmus in de vertaling van Harm-Jan van Dam", Athenaeum-Polak & Van Gennep 2001.