Rotterdam
Sinds 28 december 2006 is stadshartrotterdam.nl live \
2011 sep 9 teksthuis Pierre Bayle bij Pierre Bayleschool Rusthoflaan Crooswijk
2011 sep 9 teksthuis Pierre Bayle bij Pierre Bayleschool Rusthoflaan Crooswijk


Het teksthuis met teksten van Pierre Bayle (1647-1706), de filosoof van Rotterdam, is gereed en is geplaatst naast de Katholieke begraafplaats en de Pierre Bayleschool aan de Rusthoflaan in Crooswijk. Het teksthuis is 16 september feestelijk geopend. Het teksthuis is ontworpen door Paul Cox. De teksten zijn geselecteerd door dr. Wieb van Bunge. De VPRO heeft in het programma De Avonden een interview met Paul Cox uitgezonden. Podcast.

2011 sep 9 Rusthoflaan Crooswijk teksthuis Pierre Bayle gereed


In gebakken glazuur zijn in het teksthuis eigentijdse teksten van en over Pierre Bayle op de wanden boven de bronzen Baylebanken geplaatst in vier afzonderlijke nissen. Zijn kernachtige en soms shockerende beweringen heeft Pierre Bayle gesteld in het wetenschappelijke jargon van zijn tijd. Daardoor doet de betoogtrant naar onze ideeën wat archaïsch aan. Nadat Willem III in 1693 het stadsbestuur had vervangen, raakte Pierre Bayle in ongenade. Hierdoor verloor hij zijn leerstoel en daarmee zijn vaste inkomen. Maar vanaf toen kreeg hij tijd voor zijn grote Dictionnaire die hem grote roem zou brengen en die Voltaire later het "Arsenaal van de Verlichting" zou dopen.


teksten uit het boek over de cometen ter weerlegging van bijgeloof

2011 sep 9 teksthuis Pierre Bayle gereed kerkeraad over Bayle


2011 sep 9 teksthuis Pierre Bayle oprecht leven


2011 sep 9 teksthuis Pierre Bayle over atheïsme


Pierre Bayle is op 28 december 2006 gestorven. Sinds 1922 is hij vanuit de Waalse Kerk aan de Hoogstraat herbegraven in een algemeen graf op de algemene begraafplaats in Crooswijk.

2011 sep 9 grafmonument Bayle en Jurieu    2011 sep 9 grafmonument Pierre Bayle